Jani Uotila toteutti opinnäytetyönä sähköautojen AC-latausjärjestelmän

Jani Uotilan toteutti opinnäytetyön Siemens komponenteilla.

Teksti ja kuvat: Päivi Lukka / Siemens

LAB-ammattikorkeakoulussa konetekniikkaa opiskellut Jani Uotila työskentelee nykyään suunnitteluinsinöörinä teollisuustekniikkaan erikoistuneessa LSK Technologyssa. Työsuhde sai alkunsa opinnäytetyöstä, jonka Uotila teki lahtelaiselle yritykselle vuosien 2022 ja 2023 aikana.

”Sain tehtäväkseni suunnitella ja toteuttaa Siemens-komponenteilla sähköautojen AC-latausjärjestelmän, joka soveltuu esimerkiksi pysäköintihalleihin”, Uotila kertoo.

Työ sisälsi komponenttivalinnat, sähkösuunnittelun, logiikka- ja käyttöliittymäsuunnittelun, energiamittauksen sekä RFID-tunnistautumisen.

”Näin laajoja opinnäytetöitä ei kuulemma hirveän usein tehdä. Onneksi sain aina tarvittaessa nopeasti apua Siemensin latausliiketoiminnan kehittäjältä, Janne Niemeläiseltä. Aihe oli opettajillekin aika uusi.”

Helppo muokata ja laajentaa

Ennen insinööriopintojaan Uotila oli ehtinyt suorittaa kone- ja metallialan sekä sähkö- ja automaatioalan perustutkinnot.

”Niistä oli aika paljon apua.”

Opinnäytetyö tutustutti Uotilan sähköautoihin ja RFID-tekniikkaan sekä kartutti hänen ohjelmointi- ja ongelmanratkaisutaitojaan.

”Siemensillä on iso kirjasto esimerkkiohjelmia, joista sai leikattua ja liitettyä toimintalohkoja – ne tulivat tutuiksi ja aion hyödyntää niitä jatkossakin.”

Automaatiotekniikan ratkaisumallilla tehdyn latausjärjestelmän parhaita puolia ovat Uotilan mukaan muokattavuus ja laajennettavuus.

”Jos ohjelmalohko on tehty hyvin, sitä voi näppärästi kopioida ja liittää uudelleen ja lisätä tarvittavan määrän latausta ohjaavia kortteja latauskeskukseen.”

”Sähkökaappiin on sähköasentajankin helppo tehdä muutoksia ja vaihtaa osia, kun taas perinteiset asiakkaille myytävät latausratkaisut ovat aika suljettuja järjestelmiä ja vaativat vikatilanteessa valmistavan yrityksen huoltohenkilön käyntiä.”

Uusi osaaja taloon

Kiitettävän arvosanan työstään saanut Uotila on iloinen, että hyvin tehty työ johti vakituiseen työsopimukseen.

”Olen päässyt tekemään laaja-alaisesti erilaisia töitä automaatiosuunnittelusta vikakeikkoihin. Sovellusohjelmointi ja käyttöönotot kiinnostavat eniten.”

Uuden monipuolisen osaajan lisäksi opinnäytetyöstä jäi LSK Technologylle käteen varmuus järjestelmän toimimisesta.

”Pystymme nyt tekemään asiakkaille helposti tarjouksen tällä järjestelmällä, sillä tiedämme, mitä se vaatii ohjelmointi- ja ratkaisumielessä. Emme voi myöskään ylikorostaa onnistuneen rekrytoinnin merkitystä, sillä automaatio-osaajista on pulaa. Nyt saatiin töihin hyvä kaveri, jonka osaamisen tunnemme”, kiittelee LSK Technologyn liiketoimintapäällikkö Timo Mikkelä.

Jani Uotila ja Timo Mikkelä LSK:n toimitiloissa Lahdessa.

SIEMENS-TEKNOLOGIARATKAISU

TIA Portal v17 -ohjelmointiympäristö
Simatic S7-1500 -logiikka
Simatic ET200SP TM ECC -latauskommunikaatiomoduulit
Hajautus-I/O: Simatic ET 200SP
RFID -moduuli
Simatic HMI Unified Comfort -käyttöliittymä
Sitop -teholähde ja selektiivinen suojaus
SentronPAC -energiamittarit (MID)
Scalance -verkkokytkin
Sirius -pienjännitekojeet