Energiatehokkuudesta asiaa

LSK:n talotekniikka liiketoiminnan johtaja Jarmo Töyräs Lahti GEM -tapahtuman lavalla, aiheena älykäs sähköverkko.

Blogi

Vihreästä siirtymästä ja ilmastonmuutoksen torjunnasta on puhuttu vuosien ja vuosikymmenien ajan. Valitettavasti vasta Venäjän brutaalin, Ukrainaan kohdistaman, hyökkäyssodan aikaansaama energiakriisi ja sen myötä kohonnut energianhinta sai meidät eurooppalaiset toden teolla toimimaan. Raha on siis edelleen paras motivaattori.

Sähkön, maakaasun ja muiden polttoaineiden raju hinnan nousu sai tuulivoimaloiden, aurinkovoimaloiden ja muiden uusiutuvien energiamuotojen kysynnän voimakkaaseen kasvuun. Monilla ihmisillä kohonneet sähkölaskut ja lämmityskustannukset ovat aiheuttaneet taloudellista haastetta. Sama tilanne on taloyhtiöissä ja liike-/toimistorakennuksissa sekä julkisissa rakennuksissa. Me olemme tottuneet halpaan ja riittävään energiatuotantoon.

Kohonnut energianhinta on pakottanut, niin yksityiset ihmiset kuin yrityksetkin, etsimään ratkaisuja kustannusten hillintään. Ja tulosta on syntynyt. Suomessa esimerkiksi sähkönkulutus putosi viime syksynä kokonaisuudessaan 8-9 % => keinoja energiansäästöön siis löytyi nopeasti ja suhteellisen helposti. Mutta paljon on vielä tehtävää.

Rakennusten automaatiojärjestelmät ovat usein osaoptimoituja ja niiden asetukset eivät ole kohdallaan. Pelkästään automaatiojärjestelmän säädöillä on monessa tapauksessa saavutettavissa merkittäviä säästöjä. Rakennusten lämmitys taas on perinteisesti toteutettu yhden lämmitysmuodon varaan, rakentamalla rinnakkaisia järjestelmiä pystymme optimoimaan lämmöntuotantoa ja siten saavuttamaan kustannussäästöjä. Suomessa sähkö kiinteistöihin tulee edelleen pääsääntöisesti sähkölaitoksen verkosta. Paikallisia tuotantolaitoksia (aurinkovoima, tuulivoima, ym.) on edelleen hyvin vähän, vaikka kysyntä nyt onkin voimakkaassa kasvussa.

Syytä on kuitenkin muistaa, että sattumanvaraisesti ei kannata yksittäisiä uusia järjestelmiä asennuttaa. Talossa tai kiinteistössä kannattaa tehdä kokonaisvaltainen suunnitelma siitä, miten kiinteistön energiatehokkuutta kokonaisuudessaan kannattaa rakentaa, joko pala kerrallaan tai joskus isommalla kertainvestoinnilla. Tässä työssä ammattilaisemme voivat teitä auttaa.

Jarmo Töyräs, jarmo.toyras@lsk.fi

Kerromme mieluusti lisää

Meiltä saat kattavasti asiantuntijan avuksesi. Kerro miten voimme auttaa. Tavoitat meidät helposti lähettämällä yhteydenottopyynnön. Voit myös ottaa yhteyttä suoraan asiantuntijaamme.

Katso kaikki yhteystiedot