Radio on tärkeä osa 100-vuotiaan Suomen historiaa

24.2.2017

Lahden Radioharrastajien juhlanäyttely kertoo omaa tarinaansa Suomesta ja sen itsenäisyyden alkuvaiheiden teknisestä kehityksestä.

Lahdessa radiotoiminta alkoi jo ennen yleisradioaseman toimintaa. Lahden radioharrastajat ry syntyi kuuntelijoiden aloitteesta vuonna 1924. - Oma asema rakennettiin ja se sijaitsi Rautatienkatu 9:n ullakkokerroksessa olevassa torniosassa, kertoo Lahden Radioharrastajat – LRH ry:n puheenjohtaja Kari Kallio.

Ensimmäinen lähetys oli Tapaninpäivänä 1925. Asema lähetti paikallisin voimin tehtyä ohjelmaa melkein viikoittain. Parhaimmillaan yhdistyksellä oli 777 jäsentä. Lahden Radion taustavoimiin kuului ennen kaikkea sähkölaitoksen väkeä sekä Lahden Sähkö ja Koneen (LSK) tulevaa henkilökuntaa. Tammikuussa 1927 Lahden Radio siirtyi lähettämään Helsingin ohjelmaa ja yhdistyksestä tuli Oy Yleisradio Ab:n osakas.

Lahden Radioharrastajat juhlistaa yhdistyksen yli 90-vuotiasta toimintaa, samalla kun päähuomio keskittyy 100-vuotiaan itsenäisen Suomen juhlavuoteen. – Radion merkitys oli huomattava nykyaikaisen tiedonvälityksen kehitykseen ja taitaisi Nokian matkapuhelinten menestystarinakin olla kokematta ilman radiota. LSK:n toiminta sai myös alkusysäyksensä radiotoiminnasta vuonna 1930, muistuttaa LSK Groupin hallituksen puheenjohtaja Mika Bohm.

Näyttely on esillä huhtikuun loppuun asti LSK:n näyteikkunassa, Vesijärvenkatu 38. Näyttelyn muodostaa multimediaesitys, jossa on esillä radiohistoriaa LRH ry:n ja LSK:n arkistoista ja eri radioalan julkaisuista. – Tämä esitys on kurkistus siihen, mistä aloitettiin vajaa 100 vuotta sitten ja kuinka hämmästyttävän nopeaa kehitys on ollutkaan, luonnehtii Kari Kallio.


Lisätietoja:
Lahden Radioharrastajat ry, puheenjohtaja Kari Kallio, puh.0500 795 271, kari.kallio@phnet.fi
LSK Group Oy, hallituksen puheenjohtaja Mika Bohm, puh.0400 712 661, mika.bohm@lsk.fi

 

« Palaa takaisin